Sunday, April 29, 2007

Grönköpings Veckoblad

Visserligen kan man väl inte påstå att transpiranton direkt grundar sig på svenska språket, men de grönköpingsdikter som publicerats på förstnämnda språk ökar ändå på både ett och annat sätt glädjen över att ha ett så tänjbart och samtidigt formfulländat språk som det svenska!

Veckobladet må gärna leva 100 år till - prenumerantstocken svajar betänkligt, men nye chefredaktören Olov Norbrink (som tecknar sig med ett glatt ansikte bestående av de fyra bokstäverna i förnamnet) gör efter Erik Blix´ sorti ett tappert försök att rädda tidningen. Ja, må den leva! Rekommenderas till alla riddare av runda ordet, nej, f´låt, till alla vänner av sunda ordlekar menar jag. Veckobladet kan visserligen vara fräckare än många tror, men framför allt är det en upplevelse att se nutidens mångahanda kommenteras ur 1910-talsperspektiv (i bild- och språkmässigt avseende).

1 comment:

Smocken said...

Herr Språkvakt borde väl veta bättre än att använda accenter som apostrofer! Två gånger dessutom! Får jag föreslå f'låt och Blix'? (Där den senare apostrofen är onödig eftersom det inte föreligger någon risk för missförstånd.)

Men detta misstag har du väl redan hunnit ångra i drygt två år eftersom jag är så sen med min kommentar.

Tack för en trevlig blogg!

/Herr Typografivakt